Panowie czy ktoś przeprowadzał taką operację? W planie na przyszłą zimę mam wsadzić tylny napęd do mojego hatchbecka. Koszta nie grają mi roli i może sobie nawet wyjść 20tyś. Jestem świadomy, że taniej kupić drugą. ale tak nie zrobię z wiadomych przyczyn ( przeczytaj mój post w autach)
Jak planuje zrobić: Pojechać do angoli i kupić octavie w hatchbecku w 1.8t w wersji 4x4 i poprostu wszystko jak leci przełożyć. Moje pytanie brzmi czy tylne mocowania muszę spawać mierzyć dorabiać? czy wsio pasuje P&P?? bo to mnie ciekawi dosyć mocno.
Co mi potrzeba:
Skrzynia
most
dyfer
wał
moduły
zbiornik paliwa z pompką
wydech
półosie
mocowanie tylnego wózka
i chyba wsio? o części się nie martwmy bo jak pisałem wyżej planuje wycieczkę do angoli i przytaszczenie całego auta.
Najtaniej to kupic kolejnego angola Golfa albo A3 4x4.
Odciac trzeba cala podloge wzdluz podluznic z tylu i skonczyc za przednimi fotelami jak blacha idzie w gore do tylnej kanapy. Wstawic nowe. Jest do zrobienia, juz to kiedys z kolega analizowalismy.
Jak masz kompletnego dawce, to sprawa jest do zalatwienia.
P.S. Civic 5 generacji nie istnial w wersji 4x4. A istnieje taki w Polsce juz i to nie jeden
To głupi pomysł. Przeróbka Octavii tak by miała napęd na tył, nie ma sensu. Jeśli silnik będzie ustawiony poprzecznie to konieczne będzie zastosowanie przekładni kątowej w skrzyni biegów. To samo jest w haldexach ale tam napęd na tył przenoszony jest "okazjonalnie". Jeśli duża moc i moment obrotowy będą stale atakować przekładnię kątową, to ulegnie ona bardzo szybkiemu zużyciu. Kupo sobie lepiej jakieś używane BMW, Mercedesa albo Forda Sierrę.
Ale czemu glupi pomysl. To ma byc dolozenie napedu, ktory jest oferowany w tym modelu, lecz nie posiada go akurat ten egzemplarz, biorac go takim jaki jest ze wszystkimi wadami i zaletami.
Uzywane BMW 4x4, albo Mercedes ?? To cos takiego mozna kupic za powiedzmy 10tys, bo taka to Skoda przeciez sie bawimy.
E39, E36, E38, E32 nie ma 4x4. E34 to rarytas w wersji 4x4
W124 jest owszem, ale to sa juz rarytasy, do tego nie wiem nawet czy byly w manualu.
Sierra - tak, zgadza sie, tylko czy tam jeszcze bedzie czym jezdzic, bo rdza wcina te auta od dawna.
No i autorowi tematu raczej nie chodzi o zakup gotowego auta, tylko zeby zrobic z tego co ma takie jak chce miec :idea:
A czemu kazdy mowi, ze przerobienie oski na 4x4 jest nieoplacalne.
Mamy O1 1.8T, po calym lakierze bez rdzy w indywidualnym kolorze. Za ile takie auto mozna sprzedac, na szybko pewnie z 8-10tys. Teraz na szybko kupic proste zdrowe 1.8T 4x4 z podobnego rocznika. 14tys to bedzie pewnie minimum i mamy znow zwykly lakier. Wiec znow malowanie wozu ze 2-4tys.
A teraz zakup angola 4x4 albo samych gratow na swap to jakies 5-6tys. Wyciagamy naped (w pierwszym przypadku), reszta do sprzedania. W tym najczesciej sam silnik ze skrzynia 1.9TDI albo 1.8T ze 3tys. Reszta tez do sprzedania. Robimy sami, wiec robota to nas czas. Czas poswiecony na tuning to czas bezcenny. Nie mozna wszystkiego przeliczac na monety 8)
Koszta się nie liczą... powtarzam pojadę po 4x4 z angli i rozłożę wezmę co mi potrzeba, reszta na cześci. Koszt 4x4 w skórach z rsa to koszt 5 tyś. przytaszczenie jej tu 1500zł czyli za 6500 mam wsio.
Swap 1.8t 3 tysiące
Koła z 500zł
tapicera z 800zł
pierdoły z środka następne 500zł
heble z 500zł
blacharka z 1000zł
reszta dupereli następne 500zł
Mamy 7 tyś gdzie zostanie mi wszystko co potrzeba.
Koszt wspawania podłogi z 2 tysiace
+- koszta elektryki 500zł
+ jakieś duperele które od razu wymienię.
czyli wstawienie dyfra wyjdzie mi w granicach 2-3 tysiące.
Któraś firma tuningowa z PL kiedyś oferowała operację polegającą na podmianie całej płyty podłogowej z 4x4 do ośki za jakieś 10 k zł. Auto było dodatkowo wzmocnione podwójną ilością nitów itp. BTW, nikoś151, gdzie Ty widziałeś RS 4x4 :?: chyba że nie chodzi o OI :?:
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl
dodam że w 4x4 tłumik jest trochę niżej ponieważ nad nim idzie wał do haldexa.
Któraś firma tuningowa z PL kiedyś oferowała operację polegającą na podmianie całej płyty podłogowej z 4x4 do ośki za jakieś 10 k zł. Auto było dodatkowo wzmocnione podwójną ilością nitów itp. BTW, nikoś151, gdzie Ty widziałeś RS 4x4 :?: chyba że nie chodzi o OI :?:
za 10 tys seryjnie wkładaja do calibry (mayky garage) naped z vw haldex wiec raczej nie problem zrobic cos takiego w skodzie majac angola
ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO
OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl
dodam że w 4x4 tłumik jest trochę niżej ponieważ nad nim idzie wał do haldexa.
nie zmienię auta za nic. nawet jak mi dacie nowego superba za 10tyś. po angola bede jechał jakoś w okolicach sierpnia września.
nikoś151, nie chodzi o to aby kogoś zniechęcić , podejrzewam że 4x4 ma wyżej tunel , ale to trzeba zmierzyć bo może być tak że będziesz musiał przespawać całą podłogę od grodzi .
nikoś151, nie chodzi o to aby kogoś zniechęcić , podejrzewam że 4x4 ma wyżej tunel , ale to trzeba zmierzyć bo może być tak że będziesz musiał przespawać całą podłogę od grodzi .
Komentarz